Cum poti sa prepari mancarea mai sanatos? Image

Cum poti sa prepari mancarea mai sanatos?

Andreea-Maria Ungureanu
Andreea-Maria Ungureanu 06 ianuarie 2021

Se spune ca peste 70% din nutrienti se pierd prin prepararea alimentelor, in functie de modul de gatire, de temperatura si de timp/ Si prin deshidratare se pierde ceva nutrienti, din cauza evaporarii, deci alegeti cu grija metoda de preparare.

🍃Poti sa-ti imbunatatesti modul de a te hrani fara a schimba prea mult din stilul tau de viata.

💡Schimba modul in care prepari mancarea:

-Prajitul in ulei si gatitul la microunde, gratarul pe foc de carbune/lemne sunt cele mai nocive moduri de a gati.

-Prajitul indelungat in ulei, orice fel de ulei arde si creeaza substante nocive corpului uman.

-Microundele schimba structura si gustul mancarii care devine nociva pentru organism.

-Gratarul pe foc de carbune/lemne este nociv pentru ca o parte din fumul, care este eliminat prin arderea carbunilor/lemnelor, intra in alimentele gatite si apoi ajunge in organism.

-Fiertul indelungat distruge structura legumelor si aproape nutrientii.

💡Alternativa mai sanatoasa la prajitul indelungat in ulei este gatitul, in timp foarte scurt (10–20 min depinde de aliment), in stil wok. Adica se pune in tigaia, care are o forma de wok, sau apropiata, o lingura de ulei si una de apa si se incalzeste la foc mic. Apoi se gatesc alimentele 10–15min.

-Legumele gatite asa sunt mai sanatoase pentru ca nu isi pierd toti nutrientii. Uleiul fiind amestecat cu apa nu se arde atat de tare si nu creeaza foarte multi compusi toxici, mai ales timpul de pregatire e scazut.

💡Alternativa la gratar este tigaia gratar, cu care se gateste pe foc.

💡Alternativa la microunde este incalzitul la cuptor, care incalzeste cu aer cald.

💡Gatitul la cuptor este de preferat sa se faca in vase acoperite astfel incat compusii degajati de arderea gazului sa nu intre in mancare, daca se foloseste gaz.

💡Anumite legume precum ardei, broccoli, conopida, varza etc. pot fi doar oparite cateva minute in apa fierbinte.Este un mod mai sanatos de a le gati. Daca alimentul trebuie fiert mai mult, atunci folositi timpul minim de fierbere.

Modurile cele mai bune pt. a gatit:

👩‍🍳gatitul la aburi

👩‍🍳gatitul stil wok

👨‍🍳oparitul pt anumite legume

👩‍🍳gatitul la cuptor in vase acoperite

PS: nu te complica prea mult in fel si fel de combinatii.

Gateste cu drag, cu cap, pune un strop de iubire, alege simplu si rapid.

Iti place ce citești?

Abonați-vă la articolele noastre de top